maandag 2 mei 2011

Column: Een waardeloze dag

De maand mei, geliefd bij menig vogelliefhebber, had dit jaar te kampen met een heuse valse start. De maand  mei werd namelijk ingeluid door de dag die in Nederland bekend staat als Koninginnedag.
Het was de doelman onder de keepers, Frank van Boxtel, die afgelopen zondag menig wenkbrauw deed fronzen. Frank van Boxtel, die zelf overigens Koninginnedag traditiegetrouw doorbracht met zijn ntel Core i7 990X Extreme Edition 3,46 Ghz processor, sprak zondag 1 mei de nu al legendarisch woorden uit. Koninginnedag, ‘Een waardeloze dag’. 

Deze woorden zorgde voor veel stof tot nadenken bij zijn medespelers. Het is dan ook niet zo gek om even stil te staan bij deze feestdag onder de feestdagen. Want wat men ook vindt van deze uitspraak, het is niet zo dat het geen hout snijdt.
Koninginnedag, het meest nationalistische feest dat ons Koninkrijk rijk is, is geïntroduceerd door de Liberalen in 1889.  De Liberalen wilden met dit feest de nationale eenheid benadrukken en daarmee de eenheid in eigen gelederen verstevigen. De dag werd gekoppeld aan de verjaardag van achtereenvolgens Wilhelmina en Juliana. En natuurlijk, bij een heuglijke dag als deze hoort een klein borreltje, in dit geval in de vorm van een Oranjebittertje. Sindsdien gaat deze dag niet zonder slag of stoot voorbij en mag men jaar in jaar uit terug kijken op een geslaagd feestje. Zeker in tijden van economische bezuinigingen is dit natuurlijk niet verkeerd voor het Koningshuis. Bea en kornuiten kosten ons een paar euro de neus per jaar, maar een leuk feestje is natuurlijk nooit verkeerd.
Tegenwoordig luistert onze Koningin naar de naam Beatrix en op het functioneren van de hare majesteit valt weinig op en aan te merken. Al was haar start als vorstin nou niet bepaald gelukkig, achteraf gezien dan. Noem het, een valse start. Koningin Beatrix gaf op 30 april 1980 in de toespraak ter gelegenheid van haar inhuldiging aan dat zij Koninginnedag wilde blijven vieren op de verjaardag van haar moeder, Koningin Juliana. Op die dag is Koninginnedag een klein pasje van het koningshuis komen te staan. En zoals wel vaker, geef het volk één vinger, en ze pakken de hele hand.
Natuurlijk, het nationalisme druipt er nog steeds vanaf. Gekleed in oranje of rood, wit en blauw en onder het genot van een biertje worden de Nederlandse smartlappen luidkeels meegezongen. Echter, vandaag de dag wordt Koninginnedag meer geassocieerd met de geboorte van Freddie Heineken dan met het Koningshuis. Het Oranjebittertje komt men alleen nog tegen in de bejaardenhuizen en het Koningshuis wordt lang niet altijd meer welkom geheten, gezien het Suzuki en kaarshouder incident. Niet een goed teken voor onze monarchie lijkt mij zo.
Met deze ontwikkeling lijkt het er dan ook op dat de Nederlandse monarchie zijn langste tijd wel heeft gehad. Echter, het Koningshuis is nog niet helemaal ten onder, de prins op het witte paard is namelijk al binnen. Zijn eerste wapenfeit was het binnenhalen van een Argentijnse schone waardoor het koningshuis ineens weer boven de familie Pfaff steeg in de rij van meest sympathieke families van de Benelux. Het kan dan ook niet anders dat hij Koninginnedag, en wie weet het toekomstige Koningdag, weer terug brengt bij het Koningshuis. Want wie kan dat nu beter dan Prins Pils Himself??

4 opmerkingen:

  1. Bij het zien van de foto,dacht ik dat deze column ging over het het persbericht dat Osama Bin Laden was overleden. Maar na een paar regels kwam ik er toch achter dat het ergens anders over ging. Voor de rest een goede column en ik zeg een Konginnendag en een Koningdag in de toekomst!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het mag dan zo zijn dat deze column onder mijn naam op de site staat! er is echter een persoon, die anoniem wenst te blijven, die deze columns schrijft in opdracht van Epe8.blogspot.com

    U zult begrijpen waarom deze auteur anoniem wil blijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geniale column. Hoop dat deze anonieme schrijver, er nog veel zal schrijven. En ja, Koninginnedag was ook voor mij meer de viering van Freddie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. de Anonieme schrijver heeft aangegeven dat hij er regelmatig één zal schrijven. In welk tijdspad durfde hij echter niet te zeggen.

    btw er zondag weer bij dj?

    BeantwoordenVerwijderen