donderdag 28 juni 2012

week-end-je-weg-hint 3/3: Waar?


Ja heren! Wie, wat, waar? Ten derde: Waar? Waar gaan we heen? Welnu, hier wat informatie.

Personeel
De bekendste blikvanger van het brandweerpersoneel is de brandweerman: met zijn ontblote, door de vlammen gebruind en door het van eindeloze ladders naar beneden brengen van talloze bezwijmde dames gespierde bovenlijf, wordt hij door iedereen, en de bewuste dames in het bijzonder, aanbeden. Gedichten hebben hem als onderwerp, kalenders torsen zijn foto's. Verfilmd worden zijn avonturen, vrouwvolk ligt aan zijn voeten. De beroemdste heldendaad is zonder twijfel het uit bomen halen van katten. Dat doen zij door zólang intens naar de kat te kijken, totdat deze valt. Het uniform van de brandweerman bestaat uit een helm, een broek en brandbestendige jas, handschoenen, gereedschap en een koppel laarzen. De brandweervrouw daarintegen heeft alleen een helm op. Zij zorgt er verder voor dat de mannen hun spullen er mooi opgepoetst en ordentelijk geschikt bijliggen, -staan en -hangen, en verschaft hen ook de onontbeerlijke lijfelijke troost zonder dewelke zij hun zware beroep niet zouden kunnen uitoefenen. Deze dames worden gerekruteerd uit de eerder vermelde redenen, en zijn uit eeuwige dankbaarheid bereid tot gratis dienstverlening.

Elke brandweerkorps heeft zijn eigen pyromaan. De "crypto-pyromaan". Dat is de brandweerman die, wanneer de zaken slapjes zijn, vuurtjes aansteekt die hij zelf later helpt blussen. Niemand weet wie de cryptopyromaan in het korps is, en alle brandweerlui verdenken elkaar. Omdat het systeem goed is voor de gang van zaken, wordt er niet te hard gezocht naar de identiteit van deze persoon. Wanneer een cryptopyromaan zijn korps verlaat, spreekt hij de voor de functie meest geschikte collega aan, die dan zijn promotie viert met een bosbrandje of gasontploffing.

Brandweerwagen
Het favoriete vervoermiddel van een brandweerman bestaat uit een sirene, met daarop een slang en een spuit, bijeengehouden door een ladder, en ondersteund door vier wielen en een 8-cylinder-motor. Het geheel wordt bestuurd door de brandweerman die het eerst bij het voertuig is, en daarom zorgen sommige rijdlustige brandweerrakkers ervoor dat ze zich zo vaak en zo dicht mogelijk bij hun favoriete toestel bevinden. Het geluidsvolume van de sirene is er de oorzaak van dat men tegen een brandweerman altijd iets luider moet praten, en iets duidelijker moet ar-ti-cu-le-ren dan tegen een gewone burger.

Kazerne
Heel dit arsenaal aan spullen wordt bewaard in een gebouw, dat de "brandweerkazerne" genoemd wordt, en in vroeger tijden, toen de mensen nog sneller onder de indruk waren van een indrukwekkend arsenaal aan spullen, ook wel "het arsenaal". Dit gebouw bevindt zich meestal in de voetgangerszone van het centrum van een dorp of stad, zodat de niet in de kazerne aanwezige blussers te voet en met de fiets naar hun werk kunnen, en geen parkeerplaats moeten zoeken, of staan wachten op het openbaar vervoer. Niet alleen het komen aanrennen en -fietsen van de bluslustigen is een feest voor het oog, ook het klankvol uitrukken temidden van winkelende voetgangers is de moeite waard, en doet op mooie dagen niet onder voor de stierenrennen te Pamplona.

Brandweer weerman
Niet alle weer is even geschikt voor de klassieke brandweeractiviteiten. Zo hebben brandweerlieden een hekel aan regen, omdat die efficiënt blussen niet alleen verhindert, maar meestal zelfs overbodig maakt! Om tijdens voor het blussen ongeschikte dagen een behoorlijk geplande vervangactiviteit op de kalender te kunnen zetten, hebben de grotere brandweerkazernes een weerman in dienst, de "brandweer-weerman", die hen tijdig verwittigt van blusonweer en van brandweerweer. Deze brandweerweerman is tegelijkertijd ook gewoon brandweerman, maar is te bescheiden om het extra "weer" op zijn visitekaartje, zijn uniform of zijn helm te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten