donderdag 18 oktober 2012

Column: op veld 5 word louter gelachen


voetballers in de kelder van het Nederlands amateur voetbal worden over het algemeen niet geroemd  vanwege hun techniek en ook zeker niet vanwege hun lichtvoetigheid. Het is dan ook niet vreemd dat het strijdtoneel vaak ergens achterin de bos gelegen is. Wekelijks sprinten er op veld 5 massa’s zwaarlijvige, massieve  klunzen die in staat zijn  de mooie groene grasmat te verbrijzelen. Als je eenmaal vanwege je gebrek aan talent beland bent op het achterste veld is er geen weg meer terug.



Het veld achterin is vaak niet het beste veld van de vereniging. Het is vaak ook niet het veld met de beste dug-outs, netten en belijning.  Ook heeft op een veld 5 vaak de wind vrijspel en doet de bal allerlei dingen die je niet verwacht.  Het gebrek aan techniek, inzicht en uithoudingsvermogen in combinatie met deze randvoorwaarden zorgen ervoor dat een amateurvoetballer in een vicieuze cirkel beland waarin het aannemen van een bal tot een circus act word gepromoveerd. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er amper publiek langs de lijnen staat en dat de uitslag behalve die 22 spelers niemand bereikt.

Toch is het voetballen op een veld 5 een wekelijks hoogtepunt van veel amateurvoetballers. Het feit dat het grote gros van Nederlandse bevolking niks van het bestaan van deze twee teams afweet, laat staan van de wedstrijd is voor vele voetballers een geruststellende gedachte. Ook de beleidsbepalers en supporters van de club zal het een worst zijn wat er gebeurd op het “achterste veld”. Er staat dus geen enkele druk op de wedstrijden die op veld 5 worden afgewerkt. Waar op  veld 1 nog verwacht word dat er gepresteerd word draait het op veld 5 enkel en alleen om het plezier in het spelletje.

Ondanks het gebrek aan techniek en lichtvoetigheid als Sana, Mertens of Lukoki weten we allemaal donders goed hoe er gevoetbald dient te worden op veld 5. Als naar het delen van die kennis de eerste bal weer hoog in de bomen beland zijn er geen mopperende supporters en geen tierende trainers te vinden. Nee, Op veld 5 word louter gelachen…. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten